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The law on nursing facility operations in the District of Columbia requires that each
facility must maintain sufficient staff to ensure that each resident receives proper care. In
addition, section 3211.3 of Title 22 of the District of Columbia Municipal Regulations
(DCMR) provides the following:

Beginning no later than January 1, 2005, each facility

shall employ sufficient nursing staff to provide a minimum
daily average of 3.5 nursing hours per resident per day.
Nursing staff shall include Registered Nurses (RN), Licensed
Practical Nurses (LPN), and Certified Nurse Aides (CNA).

Determining Nursing Hours

Total No. Direct Care Staff for the Day Add together the staff for all units on
all shifts to arrive at total "staff days"

Multiply by 8 Multiply "staff days" by hours worked
providing care to arrive at total "staff hours"

Divide by census for the day Add together the actual occupied bed census
for all units to arrive at total no. of residents.
Divide this no. into the "staff hours" to
arrive at "staff hours per resident

Who Are Direct Care Staff

Section 3211.6 of the DCMR provides the following:

To meet the requirements of subsections 3211.2 and
3211.3(b), facilities of thirty (30) licensed occupied beds
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or more shall not include the Director of Nursing Services
or any other nursing supervisory employee who is not
providing direct resident care.

The Health Regulation Administration (HRA) was asked to consider whether Clinical
Managers and House Supervisors can be considered direct care staff. Because Clinical
Managers are in close proximity to residents at all times, Clinical Managers can be
counted as direct care staff. They are reasonably likely to participate in actual resident
care activities on a regular basis as they can and do perceive the need for assistance first-
hand. House Supervisors, on the other hand, should not be counted, beca use their duty
assignments consist of being on call in a part of the facility removed from most of the
residents and they are present on the resident care units only when specifically called for.
House Supervisors should not be counted as direct care staff because their contributions
to direct resident care are sporadic and do not constitute a significant part of their
workdays.

What are Occupied Beds

Occupied beds are essentially the facility's census, i.e. the number of residents who reside
at the facility. A resident who is temporarily transferred to a hospital or who is home for
an overnight visit resides at the facility and has bedhold days that obligate the facility not
to fill the bed that the resident occupies. Bedholds must be counted as "occupied beds"
since the facility is being paid to care for the person for whom the bedhold attaches. Also
see Form CMS-672, Resident Census and Conditions of Residents. Where the form
advises the reader to determine the census, the federal instructions reads:

Enter the number of total residents for whom a bed

is maintained, on the day the survey begins, including
those temporarily away in a hospital or on leave.
[Total residents in nursing facility or on bedhold]
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